optimizer.hu - Keresőmarketing (SEO, PPC)

A leghasznosabb SEO eszközök

30 megosztás
2015. június 04., csütörtök
Egy SEO-val foglalkozó szakember képzeletbeli tarsolyában (és könyvjelzői között) számos eszköz található, amely egyszerűsítheti a munkáját. A kulcsszókutatáshoz és tervezéshez, valamint a linkek analizálásához több hasznos és ingyenesen használható eszköz létezik. A HTML kód elemzéséhez az online toolok mellett, remek böngészőbővítmények is rendelkezésre állnak, a hibás átirányítások és technikai hibák felderítéséhez pedig asztali szoftverek is elérhetők. Emellett a duplikált tartalom ellenőrzéséhez is léteznek egyszerű megoldások. A komplett webhelyanalízist, auditot és konkurencia-elemzést lehetővé tevő megoldásokat külön csokorba gyűjtöttem.
A leghasznosabb SEO eszközök

Google Search Console: Az elsőszámú és a maga nemében legnépszerűbb és leghatékonyabb SEO eszköz az átnevezett Google Webmaster Tools. Ellenőrizhető vele a webhely teljesítménye a Google keresési találataiban, és hogy a kereső hozzáfér-e a tartalmakhoz. Optimalizálható vele a feltérképezés, megmutatja a forgalmat generáló lekérdezéseket és hivatkozó webhelyeket. Teljesítményadatokat, valamint analizáló riportokat szolgáltat, figyelmeztetéseket és hibajelentéseket küld. A keresési konzol segíti a webmesterek és az online marketing szakemberek munkáját. Használatával megízlelhető, hogy a keresőmotor mit gondol a webhelyről és hogyan látja azt. Mindez nagy segítség a bugok felderítésében az indexelési hibák elhárításában, továbbá a mélyreható elemzések készítésében és a tájékozott döntések meghozatalában.

Kulcsszókutató eszközök

Kulcsszótervező és kutató eszközök

Google AdWords Keyword Planner: A Google AdWords Kulcsszótervező segítséget nyújt a PPC kampányok mellett, a SEO kulcsszó stratégia kidolgozásához. Hasznos statisztikákat jelenít meg a havi keresési volumenre, a versenyre vonatkozóan és kulcsszójavaslatokat mutat a népszerű és releváns kifejezésekre.

Google Trends: Megjeleníti az egyes kifejezésekhez és kulcsszavakhoz tartozó keresési volumen időbeli változását. Összehasonlíthatók vele különböző kifejezések, böngészhetővé teszi a legaktuálisabb és legkeresettebb kulcsszó lehetőségeket.

Übersuggest: Kulcsszókutatáshoz nyújt ötleteket népszerűségi alapon. A Google Instant prediktív javaslatait hasznosítja és rendezi könnyen áttekinthető és használható formába.

Keyword Tool: Long-tail kulcsszóvadászathoz ideális eszköz, ABC listába sorolja a megadott kulcsszóhoz kapcsolódó releváns kifejezéseket.

Linkanalizáló eszközök

Linkelemző és analizáló eszközök

Ahrefs: Az egyik legnépszerűbb komplett webhely elemző és backlink kutató-ellenőrző eszköz. Hatalmas feltérképezett URL adatbázisa van, ingyenesen elérhető adatok és használható funkciók jellemzik. Hivatkozó oldalak, bejövő linkek és horgonyszövegek informatív megjelenítésére is alkalmas.

Open Site Explorer: Átfogó link analizáló eszköz. Az ingyenesen használható verzió is gyors átfogó képet nyújt a link elemzéshez, beleértve a leghatékonyabb hivatkozások, valamint a linkelt céloldalak megjelenítését.

Majestic: Fenséges link vizsgáló és diagnosztizáló eszköz, hatalmas indexelt adatbázissal.

Onsite elemző eszközök

Forráskód vizsgáló eszközök

Browseo: Megmutatja, hogy a webhelyet hogyan látják a keresőmotorok, a stíluslapok nélkül, a tiszta HTML kódra és a struktúrára fókuszálva.

Moz toolbar: Böngészőbővítmény, amely betekintést nyújt a Google találati oldalak részleteibe, hozzáférést ad számos SEO metrikához.

SEOQuake: Népszerű analitikus SEO böngészőbővítmény, amely segít információt szerezni bármely webhelyről és annak paramétereiről. Az eszköz a keresők találati oldalai alatt jeleníti meg a paraméterek értékeit.

Web Developer for Chrome: böngészőbe beépülő eszköztárat ad, amivel számos webfejlesztői toolt kínál, (pl. cache és JavaScript egy kattintással történő letiltását).

W3C Validator: segít ellenőrizni a webhelyek validitását, az oldalt felépítő leíró nyelv kódjának szabványosságát.

Feltérképezést segítő eszközök

Feltérképezést segítő eszközök

Screaming Frog SEO Spider Tool: Hatékony asztali webhely crawler program, tonnányi funkcióval és testreszabhatósággal. Nélkülözhetetlen eszköz, amely SEO aspektusból vizsgálja az oldalt, a linkeket, a képeket, a CSS-t és a szkripteket. Összegyűjti a kulcselemeket az analízishez és exportálható adatokat készít. Közepes és nagyméretű webhelyekhez a legideálisabb a használata, ahol kézileg nehéz lenne kivitelezni az oldalak külön-külön történő ellenőrzését.

Xenu's Link Sleuth: Büszkén hirdeti magáról, hogy a világ egyik legrondább SEO eszköze, de egyben az egyik leghasznosabb is a webhelyek törött (hibás, már nem működő) linkjeinek megtalálásában.

Robots.txt Checker: Megjeleníti a legjobb gyakorlatokat és felderíti a rejtett hibákat a robots.txt file-ban, amely a keresőmotor általi feltérképezést és az indexelést nehezítené.

XML Sitemaps: Sitemap készítő eszköz, az általa generált oldaltérképek feltölthetők a Google Search Console-on keresztül.

Technikai SEO eszközök

Technikai SEO eszközök

HTTP Status Code Checker: HTTP státusz kód tesztelő eszköz. Ellenőrizhető vele válasz a HTTP válasz fejléce, megjeleníti az átirányítási helyet és láncot.

Bulk HTTP Header Response Checker & Comparison Tool: Tömeges HTTP fejléc válasz ellenőrző és összehasonlító eszköz, különböző felhasználói ágensek tesztelését is lehetővé teszi.

Google Structured Data Testing Tool: A Schema.org mikroformátumok és az egyéb strukturált adatok tesztelését és ellenőrzését lehetővé tevő eszköz.

Schema Creator: A kereső találati listáján is megjelenő bővítmények és strukturált adatok létrehozását segítő eszköz. A webhelyre egyszerűen beilleszthető és implementálható, egyedileg testreszabható kódokat készít.

Tartalom ellenőrző eszközök

Tartalom ellenőrző eszközök

Copyscape: A duplikált tartalom ellenőrzését teszi lehetővé a kívánt URL megadását követően. A teljes weben megkeresi és megjelöli a másolt szöveges tartalmakat, nem rejtőzhet el előle egy plagizáló oldal sem.

Wayback Machine: Mini időutazást tesz lehetővé az eszköz, segítségével belepillanthatunk egy webhely korábbi, akár több évvel ezelőtt lementett állapotába.

Responsive Design Testing across Devices: Az eszköz különböző méretű és felbontású készülékeken emulálja az adott oldalt és képernyőképet készít róla. Ezáltal egyszerűen tesztelhető a reszponzív webdesign, hogy hogyan igazodik a layout elrendezés az adott kijelzőhöz.

Mobile-Friendly Test: Google Mobilbarát teszt. Elemzi az adott URL-t és jelzi, ha az oldal mobilbarát felépítésű.

Webhelysebesség-mérő eszközök

Webhelysebesség-mérő eszközök

Google PageSpeed Insights: Ellenőrzi a webhelysebességet és a használhatóságot asztali és mobil eszközökön. Pontoz, értékel, továbbá, megjeleníti a betöltési idő csökkentéséhez és a teljesítmény növeléséhez szükséges fejlesztési lehetőségeket. Megoldási javaslatokat nyújt a mobil felhasználói élmény növeléséhez.

GTmetrix: Webhelysebesség és teljesítmény analizáló eszköz, amely konkrét teendőket nyújt az optimalizáláshoz.

Pingdom: Sebességmérő és betöltési idő analizáló eszköztár. Teljes webhelyvizsgálatot nyújt, beleértve a fájlméretek, betöltési idők és minden egyes összetevő elemet (HTML, JavaScript, CSS, képek). Igazi böngészőkben végrehajtott teszteredmények, a valós felhasználói élmény méréséhez és a szűk keresztmetszetek megállapításához.

WebPagetest: Webhely teljesítmény mérő és diagnosztizáló eszköz, amely távoli, igazi böngészőkben teszteli az adott oldalt.

Auditáló eszközök

Egyéb eszközök

Quick Sprout: Tiszta és intuitív vizuális megjelenésű felületet biztosít az audithoz, sok hasznos információval.

SEO Site Checkup: Pontozza és gyorsan auditálja a webhelyeket, ellenőrzi a szükséges címkéket és felszínre hozza a hibákat.

Lipperhey: Tartalmi, technikai SEO és népszerűségi aspektusok alapján analizál, fejlesztési javaslatokat szolgáltat a magasabb konverziós arány eléréséhez.

Nibbler: Riportot és pontozást készít a webhely kulcsterületeiről, a SEO elemek mellett a hozzáférhetőséget és a közösségi média népszerűséget is vizsgálja.

Konkurencia-elemző eszközök

Konkurencia elemző eszközök

SimilarWeb: Hatékony webforgalom mérő, analizáló és versenytárs-elemző eszköz. Több forrásból felhasznált adatok alapján elég pontos forgalmi statisztikákat becsül, betekintést nyújt a konkurens webhelyek marketing aktivitásába.

Woorank: Webhely analizáló és értékelő, amely betekintést nyújt az optimalizálandó lehetőségekre. Segíti figyelemmel kísérni a versenytársak oldalait és adatokat szolgáltat a digitális marketing tevékenységhez.

SEOceros: Magyar fejlesztésű ingyenes weboldal elemző eszköz, amely mintegy 80 szempontból vizsgálja a webhelyeket.

Whois Lookup: Regisztrációs, technikai, kapcsolati és adminisztrációs adatokat szolgáltat a domainekről.

Reverse IP Domain check: Domain név, vagy IP-cím alapján megjeleníti, hogy mely webhelyek vannak ugyanarról a szerverről kiszolgálva.

BuiltWith Technology Lookup: Az eszköz a konkurens oldalakon felhasznált webes technológiák azonosításában segít. Információt nyújt pl. a webszerverről, tartalomkezelő rendszerről, a felhasznált keretrendszerekről, widget-ekről, CDN-ekről.

Analitikai eszközök

Analitikai eszközök

Google Analytics: A legnépszerűbb ingyenes, nagyvállalati szintű digitális analitikai eszköz. Széleskörű rálátást biztosít a webhely forgalmára és a marketinghatékonyságra. Segít, hogy a megfelelő adatok alapján lehessen stratégiai döntéseket hozni és optimalizálni a webhelyet.

Optimizely: Egyszerű és hatékony A/B tesztelést tesz lehetővé, konverzióoptimalizáláshoz elengedhetetlen eszköz.

Mouseflow: Rögzíthető és visszanézhető a látogatók egérmozgása, amelyekből hőtérképek is készíthetők. Az ingyenes verzióval havonta 100 felvétel készíthető.

Mixpanel: Az egyik legfejlettebb analitikai platform, 25 000 egyedi felhasználóig ingyenes.

Hotjar: Ingyenes analitika eszköz, amely segít azonosítani mi hozza látogatót a webhelyre és miért hagyja el, továbbá mi ösztönzi cselekvésre.

Mindenkit arra szeretnék biztatni, hogy próbálja ki ezeket az eszközöket, mert valóban hasznosak. További motiváció gyanánt (kapcsolódva a fenti illusztrációkhoz) pedig álljon itt a 2001: Űrodüsszeia egyik jelenete és Shia LaBeouf (minden idők legnagyobb) motiváló beszédének remixe:

Tetszett a poszt? Köszönöm ha megosztod egy kattintással!

Új hozzászólás

A hozzászólás beküldéséhez belépés szükséges az alábbi gombok egyikével: